Popular Posts

Wednesday, February 9, 2011

Apam marmar a.k.a Apam Pelangi....



Bahan-Bahan: 
250gm tepung naik sendiri 
200ml santan ( shamam guna santan kotak 100ml + 100ml air)
160gm gula halus (Original was 200gm) 
2 biji telur gred A 
1 camca teh esen vanilla 
1 sudu makan ovallete 
Secubit garam 
Pewarna makanan, ikut kegemaran masing-masing 

Cara-Cara : 
1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan kecuali pewarna. 
2. Pukul dengan speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga aduan kembang dan pekat. 
3. Bahagi adunan kpd 3 bahagian, satu kekal warna asal dan warnakan dua bahagian yg lain. 
4. Dalam acuan yg telah dilengser dgn mentega, bubuh warna secara berselang seli seperti dalam gambar. Diikuti dengan bahagian tanpa warna pada bhg atasnya. 
5. Gunakan spatula utk membuat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali. Kukus selama 45 minit. Jangan lupa utk membalut penutup kukusan dengan kain supaya air tidak menitis ke atas apam. 

Sumber Respi : Chef Mat Gebu

P/s : part kaedah tu...shamam wat care lain....(sbb fobia ngan apam bantat...huhu). First....telur +gula +ovalette dipukul sampai gebu...mula2 speed pelan n dah sebati speed 4-5...Second...Masukkan santan n esen vanila, kacau sebati. (guna spatula jer...)...Third...Masukkan tepung n kacau rata secara kaupbalik adunan....Seterusnya bahagi adunan n warnakan ikut suka....Last masukkan adunan (shamam guna sudu jer...) secara selang seli ke dlm acuan lompang yg dialas dgn kertas cupcake....) tu cupcake yg utk biskut raye....